Vårlistene til Kagge og J.M. Stenersens forlag

Pressemelding: Vårlistene til Kagge og J.M. Stenersens Forlag

Kagge forlag satser denne våren tungt på krim, helse og ungdom. Blant ungdomstitlene finner vi en ny krimserie signert fjorårets Bokhandelpris-vinner Jørn Lier Horst.

– I fjor feiret Kagge forlag 15 år, og 2011 ble året hvor vi satte ny omsetningsrekord, uttaler forlagssjef Anne Gaathaug.

– Denne våren satser vi på krim både for voksne og ungdom, og vi satser både på norske forfattere og oversatte bøker. Av oversatt krim er Islands krimdronning Yrsa Sigurdardottir vår storsatsning. Hun slo for alvor igjennom i hjemlandet med Jeg vet hvem du er, og det er denne tittelen vi er stolte av å presentere for norske boklesere om kun noen få dager. Yrsa vant den Islandske versjonen av Rivertonprisen, The Blood Drop Award, for Jeg vet hvem du er, og boka er Islands offisielle bidrag til årets Glassnøkkelen – den nordiske krimprisen som deles ut senere i år. Det er også verdt å nevne at den islandske Hollywood-legenden og Gullpalme-vinner Sigurjon Sighvatsson skal produsere en film basert på boka, og innspillingen begynner til høsten, uttaler forlagssjefen som fortsatt har gåsehud etter den gysende leseropplevelsen.

Norsk krim – sanne hendelser

– Vi er veldig spente på Ingrid Berglunds fjerde krim, Tiden leger ingen sår. Den handler om svart kjærlighet, en familie som splittes da et drap rammer dem, og de ødeleggende kreftene som hemmelighold og fortielse fører med seg. En fremadstormende journalist graver frem en forbindelse mellom et brutalt konedrap og terrordrapet på Lillehammer i 1973.

– Vi ser også frem til Hogne Hongsets siste bok i trilogien Traktaten. I likhet med Berglund tar også Hongsets krimbøker utgangspunkt i en reell hendelse og han spør: Hvordan kunne et samlet Storting si nei til flere arbeidsplasser og økt inntekt ved å la England få tilgang til gass direkte fra norsk sokkel? Hongset kjenner oljebransjen fra innsiden, og blander fakta og fiksjon for å henge bjella på de virkelige skurkene.

Jørn Lier Horst med krim for unge

– Vi har hatt stor suksess med å oversette bøkene i Alyson Noëls ungdomsbokserie De udødelige. Opplaget på de fire første titlene nærmer seg 50 000 eksemplarer. Det er seks titler totalt i De udødelige-serien, og denne våren utgir vi både bok fem og seks. Jeg kan si så mye som at fansen vil få sitt, og at slutten er særdeles spennende.

– Jørn Lier Horst fikk sitt store gjennombrudd i høst med spenningsromanen Vinterstengt, og nå går han nye veier og lager en krimbokserie for ungdom i alderen 10–14 år. Serien heter CLUE, første bok heter Salamandergåten, og bok to kommer allerede til høsten. CLUE har, i likhet med klassiske serier som Hardy-guttene og Fem-serien, flere ungdommer som hovedpersoner. Hver utgivelse inneholder et selvstendig mysterium som ungdommene må løse. Horst bruker sin erfaring fra politiet til å ta leserne med inn i ukjent territorium: Bak politisperringene og til åstedene, gir dem ledetråder, eller «clues», til hva forbryterne kan ha etterlatt seg av spor og lærer dem kriminalteknikk underveis.

– Horsts engasjement for å skape leselyst blant barn og unge ligger til grunn for den nye bokserien. Horst bruker hvert år noen uker av ferien sin på besøk i grunnskolen. Horst er opptatt av at spenningsbøker er portalen inn til boklesning for mange unge.

Stenersens forlag også med omsetningsrekord i fjor

Stenersens forlag eies av Kagge Forlag, og de har opparbeidet seg en sterk helseprofil i bokbransjen. Forlagssjef Jorunn Sandsmark leter etter forfattere som har noe nytt og spennende å formidle:

– Også Stenersens forlag hadde rekordomsetning i 2011, og i likhet med fjoråret satser vi i år ekstra på gode titler innen temaene mat og helse. Vi har tidligere hatt suksess med bøker om supermat og bøker av profilerte Audun Myskja.

– Siden lavkarbo fungerer for så mange mennesker, vil det være behov for flere bøker om emnet og ikke minst flere gode oppskrifter. Blant dem som lager de mest velsmakende lavkarbooppskriftene, er svenske Ulrika Davidsson. Hennes gjennombrudd i Norge kom i fjor med Lavkarbo. 100 LCHF-oppskrifter som lå på de offisielle bestselgerlistene i et halvt år. Om noen dager lanserer vi hennes nye bok, 6 kilo på 6 uker. Bokas budskap er enkelt: Først 4 uker med kun lavkarbo, så 2 uker som en gradvis overgang til et kosthold man kan leve med resten av livet og som er lett å gjennomføre i praksis.

– Vi var også nysgjerrige på hvordan lavkarbo ville smake hvis maten var lagd av noen av Norges beste kokker. Derfor utfordret vi Gastronomisk Institutt. Resultatet kommer i bokform om et par måneder, uttaler forlagssjefen, som også vil fremheve en av titlene på årets vårliste for de minste:

– I høst oversatte vi to franske barnebokklassikere, om lille Nikolai (Le petit Nicolas), som for franskmenn er hva Torbjørn Egners historier er for oss. Vi har bestemt oss for å utgi enda en Nikolai-bok denne våren, Nikolai på ferie, etter rosende anmeldelser fra blant andre Cathrine Krøger i Dagbladet: «Det er et mysterium at barnebokklassikeren om lille Nikolai ikke er oversatt før nå ... Lille Nikolai har et snev både av Roald Dahlsk infamitet, Emil i Lønnebergets naive spillopperier og de amerikanske rakkerungene fra 30-åra.»