Sommerlige oppskrifter fra Hellstrøm
I Hellstrøms grønne hemmeligheter finner du et vell av inspirasjon til hvordan frukt og grønnsaker kan forvandles til de mest fantastiske måltider.
Nedenfor har vi valgt ut tre sommerlige retter fra boka som du kan teste i sommer. ☀️
Potetsalat
(4 personer)
500 g små poteter (amandine)
4 ss majones (se oppskrift nedenfor)
2 ss mascarpone
1 ss dijonsennep
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss finsnittet frisk gressløk
2 ss finhakket frisk kruspersille
1 ss finhakket frisk estragon
2 ss hakket kapers
2 ss sylteagurk/pickles/cornichons
1 ss finhakket ansjosfilet i olivenolje
1 finhakket rødløk
0,5 dl lys eddik (hvitvins eller eple)
1 ss sukker eller lys honning
Kok potetene med skallet på. Avkjøl og skrell dem. Del dem eventuelt i to eller fire. Bland majones, dijonsennep og mascarpone til en glatt saus. Bland sammen alle urtene, finhakket sjalottløk, kapers, ansjosfilet og sylteagurk. Bland dette inn i majonesen, og smak til med salt og kajennepepper.
Bland finhakket rødløk, eddik og sukker sammen og la det trekke i 15 minutter. La rødløken renne av.
Bland sammen kokte poteter og urtesausen. Arranger på tallerkener med rødløken og eventuelt mer gressløk over.
Rødløken gir det lille ekstra.
Bonus: Hellstrøms majones
(8 – 10 personer)
3 dl jordnøttolje, eller annen smaksnøytral olje, som for eksempel solsikkeolje
2 eggeplommer
2-3 ss dijonsennep
2-3 ss hvitvinseddik
5 g salt
3 g hvit pepper fra kvern, eller ev. et dryss kajennepepper
2-3 ss kokende vann
Bruk kjøkkenmaskin eller stavmikser og kjør alle ingrediensene til det får en glatt og tykk konsistens. Avslutt med kokende vann for riktig tykkelse.
Tzatziki
2 slangeagurker
1 ss frisk mynte
1 ss frisk persille
5 g salt
4-6 ss gresk yoghurt
saften fra 1 lime
1 ts piment d’Esepelette
1 baguette
Skrell agurkene, del dem i to på langs og skrap ut kjernene. Skjær dem i tynne skiver på tvers og dryss på salt og la det stå i ca. 15 minutter. Skyll av saltet og la vannet renne godt av. Bland sammen yoghurt, limesaft, frisk mynte og persille og bland dette med agurkene. Avkjøl i kjøleskap. Skjær baguette på langs og rist/stek den i en stekepanne. Server Tzatziki kald på baguette-toast.
Salat med burrata, bær og sitrus
(4 personer)
200 g jordbær
100 g bringebær
1 granateple
2 rosa grapegrukt
2 burrata eller stracciatella
2 ss olivenolje
1 ss knust svart pepper
fingersalt etter smak
Del granateplet i to og bank ut kjernen med en gaffel eller en skje. Rens dem derretter for hvitt skinn. Skjær skallet av grapefrukten med kniv. Skjær ut grapefruktkjøttet med kniv mellom hver membran. Arranger som en salat med delte jordbær og bringebær, grapefruktkjøtt og granateplekjerner. Fordel burrataen og plasser i midten av salaten. Ha en stråle med den beste olivenoljen som finnes over salaten og burrataen. Krydre med fingersalt og knust svart pepper.
God som begynnelse i måltidet og god som avslutning.
Fokuset i denne boka er på det grønne, det jordnære og det enkle.
I Hellstrøms grønne hemmeligheter gis grønnsakene stor plass på middagsbordet. Maten og oppskriftene er en kombinasjon av intuisjon, kunnskap om hva som fungerer på kjøkkenet, mangfold og en rendyrket enkelhet.
[…]
Vinner av Kokebokprisen 2021: «Hellstrøm blir en bedre og bedre formidler, og i en sober, franskinspirert kokebok er det rett på sak med enkle og gode oppskrifter. Maten er grønn, uten å være bare vegetarisk. Dette er en vakker og fargerik kokebok med gode grafiske grep og tydelige bilder.»
Om forfatterne
Eyvind Hellstrøm er en profilert kokk med en rekke TV-programmer bak seg, nå sist flere sesonger av Truls à la Hellstrøm. Han er også å finne på den populære Instagram-kontoen «hellstroms_verden», som han driver sammen med kjæresten Anita Rennan. Rennan er utdannet grafisk designer og har jobbet i reklamebyrå og med produksjonsledelse av TV-programmer, og har tatt alle bildene til boka. Sammen står de bak salgssuksessene Hellstrøms hemmeligheter (2020), som til nå er trykket i 56 000 eksemplarer, og Hellstrøms grønne hemmeligheter (2021), som til nå er trykket i 32 000 eksemplarer. Begge de to kokebøkene ble kåret til Årets beste kokebok det året de kom ut.