Utdrag: Lykkekuren
Kuren som garanterer deg økt livskvalitet på fire uker!
Psykolog og seniorforsker Ragnhild Bang Nes har forsket på lykke i over 16 år. I Lykkekuren lærer hun oss hvordan vi kan bruke forskernes funn som en verktøykasse i hverdagen. Få en smakebit på boken, som viser deg hvordan du kan bli litt lykkeligere på bare fire uker.
Les utdrag fra Lykkekuren
Hva gir deg aller mest glede, hva får deg til å føle deg på topp? For noen år tilbake ble det lansert en liste over de 50 viktigste lykkekildene i Storbritannia basert på en spørreundersøkelse. Øverst på denne listen sto det å legge seg i helt rent sengetøy. Overraskende? Hvis du tenker deg litt om, har du kanskje kjent på følelsen selv? Hos meg er det alltid en liten høytidsfølelse når sengetøyet er skiftet og jeg kan krype under dynen – enten det er lettere utslitt krepp eller myk og nystrøket sateng. De øyeblikkene kan jeg godt ha flere av.
Som nummer to på listen sto det å kjenne solen varme i ansiktet. Noen ganger når jeg forteller om denne britiske undersøkelsen, lukker jeg øynene og kan nesten kjenne solen varme, selv i en forelesningssal eller et nitrist møtelokale. Det minner meg om sommerferier og sløve stranddager, om våren som plutselig titter frem etter en lang vinter, om ny energi etter en litt motløs hverdag. Og kanskje minner det meg mest av alt om barndommens påskeferier i Valdres med felles solslikking i hytteveggen etter en lang skitur – solen lavt på himmelen, blå, runde bokser med tykk Nivea-solkrem, tante Liv, lukten av appelsin og lyden av istapper som drypper. Du har sikkert noen solminner selv også? På listen sto også det å vrenge av seg trange olabukser etter at man har spist altfor mye – ikke så ulik den fantastiske følelsen når man tar av seg bunaden om ettermiddagen 17. mai. Lettelse! Nytelsen ved å bli kvitt et ubehag, komme opp til overflaten etter et langt dykk eller våkne uthvilt for første gang på lenge hadde også sin plass på denne listen.
Mange av opplevelsene på listen var såkalte behagsopplevelser. Nytrukken te eller kaffe. Sjokolade som langsomtnsmelter i munnen. Lukten av nybakt brød, lukten av en ny bok eller bil, eller av nyklippet gress. Å krype opp i sofaen. Et langt bad eller en svømmetur – i havet eller en innsjø. Den raslende lyden når du rusler gjennom knusktørt høstløv. Et hvitt og nysnødekket landskap. Og underlig nok: På listen over Storbritannias viktigste lykkekilder var også den britiske kongefamilien og følelsen av å klemme bobleplast. Skulle jeg laget listen selv, ville kongefamilien og bobleplasten utgått, men de øvrige ville jeg beholdt. Og jeg kunne fylt en hel bok med flere. Varme tropenetter på terrassen med lette, lette sommerklær. Langsomme morgener foran den knitrende peisilden på hytta. Perfekt skiføre en vintermorgen. Vårens første hestehov, eller et helt teppe av hvitveis. Smaken av rørt solbærpuré. Bålsmakende pølser. Sashimi. Knasende nyplukkede sukkererter. Sesongens hvite neper. Henriks perfeksjonerte lasagne. Perlende Farris i sommerheten. Lukten av sommervarm einer i fjellet. Se film i sengen og spise salt sjokolade. Å våkne uthvilt klokken syv, eller å våkne klokken syv og huske at det er ferie. Å reise gjennom åpne landskap med vinden ruskende i håret. Og å vandre gjennom hus og hage i norske sommernetter, i skumringslyset etter midnatt. En godt gjennomført treningsøkt. Soloppgang i januar, eller solen som langsomt forsvinner i havet. Et smil fra bussjåføren. En yndlingslåt som plutselig strømmer ut fra radioen, som jeg ikke har hørt på lenge. Og god sex er uovertruffent. Så mange hverdagsskatter!Du har sikkert andre å legge til også?
Jeg spurte Thomas, min filosofkollega, om hva som gir ham lykke. «God stemning hjemme», sa han, «sånn det er når du har vært gift lenge.» Og så la han til: «God mat og vin», før han spontant og med intens innlevelse beskrev det uovertrufne velbehaget ved å være småsurrete etter et glass vin eller to en tidlig ettermiddag. «Men hadde jeg drukket en god Barolo hver dag, ville jeg ikke hatt lykke igjen», fortsatte han. Det meste er relativt, opplevelsen av de intense, positive øyeblikkene avhenger jo av at de ikke er vanlige hverdagsopplevelser. Vi venner oss til det meste, så lykkeglimtene forutsetter rett og slett variasjon.
Utdraget er hentet fra kapittel 17: Nytelse.
Kuren som garanterer deg økt livskvalitet på fire uker!
Positive opplevelser gir oss bedre helse, bedre vennskap og lengre liv. De visker ut uro og bekymring og virker nærmest som en motgift mot stress. Så hvordan kan vi få flere positive opplevelser og mer lykke i livene våre?
Psykolog og seniorforsker Ragnhild Bang Nes har forsket på lykke i over 16 år. I Lykkekuren lærer hun oss hvordan vi kan bruke forskernes funn som en verktøykasse i hverdagen.
[…]Om forfatteren
Ragnhild Bang Nes er psykolog, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. I 2017 ble hun tildelt Psykologiforbundets pris «Årets nyvinning» for sin innovative forskning på glede, trivsel og livskvalitet.