Rottejegeren – uoppdaget roman fra Norges største krigshelt.
Rottejegeren er Max Manus sensasjonelle og upubliserte romanmanuskript. Det ble skrevet i årene etter krigen, og bygger på erfaringene til de norske motstandsfolkene som utførte de aller skitneste jobbene under andre verdenskrig: De likviderte angivere, torturister og andre nordmenn som jobbet for tyskerne.
«Det er deilig å kjenne den vidunderlige følelsen av trygghet som berøring av pistol alltid gir ham,» skriver Manus og legger til: «Men minnene forlater ham aldri.»
En fortelling om krigens virkelige pris
I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser. Rottejegeren er et hardkokt og levende tidsbilde av Norge på slutten av 1940-tallet. Det er en fortelling om krigens virkelige pris – fra en person som visste bedre enn de fleste hva han snakket om. «Det er deilig å kjenne den vidunderlige følelsen av trygghet som berøring av pistol alltid gir ham,» skriver Manus og legger til: «Men minnene forlater ham aldri.»
Ble kontaktet av krigsheltens datter
Bokas redaktør er Aslak Nore. Han hadde en av sine mer spennende dager på jobb i oktober 2020, da han ble kontaktet av Mette Manus, datter av Max og Tikken. Hun hadde en helt spesiell historie å fortelle: Rett etter krigen, sannsynligvis på slutten av 1948, skrev Max Manus en roman. Rottejegeren ble skrevet på en reiseskrive- maskin, på tettskrevne A4-ark uten linje- skift. Språket var en blanding av norsk og dansk, fullt av merkelige formuleringer og skrivefeil. Samtidig var det fortalt med forfatterens fortellerglede og en særegen, hardkokt «Oslo-tone», forteller Nore i bokas forord.
“Det er en fortelling om krigens virkelige pris – fra en person som visste bedre enn de fleste hva han snakket om.”
– Redaktør, Aslak Nore
Viser et annet bilde av etterkrigstiden
I romanen befinner vi oss i Oslo i 1948. Mentalt er vi langt unna Einar Gerhardsens nøysomme og optimistiske gjenoppbyggingsfase. Freddy er en av flere verdenskrigsveteraner som har det tøft, som «fremdeles [må] slite med denne forbannede rottejakten. Full eller edru. Natt eller dag. Minnene forlater ham aldri». Dette gjør Rottejegeren til veteranroman, mener Nore.
«Sprengstoff fra motstandshelten»
– VG
I dette sensasjonelle og upubliserte romanmanuskriptet som ble skrevet i årene etter krigen, forteller Kompani Linge-løytnanten og Norges mest berømte motstandsmann Max Manus om rottejegerne. I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser.
[…]«sprengstoff fra motstandshelten»
«Oppsiktsvekkende ærlig og sjokkerende åpen»