Video-intervju: Erika Fatland
Erika Fatland tar oss med opp i høyden i sin nyeste bok Høyt. Vi har pratet med den bestselgende forfatteren om hennes nye, eventyrlige reiseskildring fra Himalaya.
“Et nytt toppnivå […] En høydare av ei bok.”
Dagbladet, terningkast 6
Høyt har siden lanseringen i høst blitt hyllet av kritikere, og mange mener Fatland fornyer reisesjangeren med sine bøker. I intervjuet forteller hun om reisen – om stedene hun så og menneskene hun møtte, og om hva som overrasket henne underveis.
Se hele intervjuet
En bok båret frem av menneskemøter
I løpet av reisen fikk Fatland oppleve et stort antall forskjellige kulturer, men det som virkelig preger boken er alle menneskene hun møtte på veien. “Boken er først og fremst basert på menneskemøtene”, forteller Fatland.
Alle disse spennende møtene gir leseren innblikk i de mange ulike levesettene fra området rundt Himalaya. Fra samfunn der kvinner så vidt får lov til å forlate huset sitt alene, til verdens største matrilineære samfunn, der det er kvinnene som bestemmer. Fatland møtte den tidligere prinsessen av et kongerike som ikke lenger eksisterer, en rekke ulike sjamaner og deltagere på nakendansfestival.
“Dette er veldig mange ulike skjebner, felles for dem alle sammen er at de bor høyt”
– Erika Fatland
Vi har lest om fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Fatland lar oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie – helt frem til dagens brennbare konflikter.
Et vanvittig kulturelt mangfold
Himalaya består av fem ulike land med mange fjelldaler der forskjellige folk har funnet tilflukt opp gjennom tidene. For hver dal man besøker er det et nytt språk, nye klesdrakter.
“Det er rett og slett fascinerende variert”
– Erika Fatland
Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse.
Fatland om det å reise som kvinne
Fatland forteller at hun får mange spørsmål om det ikke er farlig å reise som kvinne. Tvert imot, mener hun, “Det er en kjempefordel”. Hun får nemlig møte kvinnene. Mange menn har reist rundt i Himalaya og skrevet om det, men de har ikke hatt tilgang til å møte kvinnene og høre deres historier.
Denne boken passer til:
Historisk interesserte, politisk interesserte, reiseglade og de mange som har likt Erikas tidligere bøker Sovjenistan og Grensen.
“Et mesterverk […] En av de beste reiseskribentene Norge noensinne har skapt […] fortryllende og tankevekkende”
Aftenposten
Bestselgende forfatter Erika Fatland med storslått reiseskildring fra Himalaya.
Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til 23 språk. Nå tar hun oss med opp i høyden. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse.
[…]"nytt toppnivå"
"eventyrlig godt"
"fornyer reisesjangeren"
Om forfatteren
Erika Fatland ble Brageprisnominert for sin første sakprosabok, Englebyen i 2011. Siden har hun gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien og reiseskildringene Sovjetistan og Grensen. Fatland har mottatt en rekke priser og bøkene hennes er oversatt til 20 språk. Fatland er utdannet sosialantropolog og behersker åtte språk.