Fjellpresten som ble suksessforfatter
Sorg, utroskap og isbading. Disse ingrediensene gjorde den svenske presten Karin Härjegård til bestselgende feelgoodforfatter.
«en skikkelig sjarmbombe av en roman og en ypperlig start på et nytt leseår! (…) anbefales varmt og inderlig!»
Beathes bibliotek
Helena venter på Martin. Han har bursdag og hun står klar med middag, da hun får en telefon med en beskjed: ektemannen er utro. Han har hatt et forhold til en felles kollega i to år.
– Da Helena dukket opp i tankene mine var hun både sint og lei seg, hun bar på en stor sorg, sier Karin Härjegård.
– Flere av mine karakterer gjør det. Kanskje fordi jeg i mitt yrke som prest møter så mange sørgende mennesker, og fordi jeg ser at vi mennesker er dårlig rustet til å ta hånd om både vår egen og andres sorg.
Karin Härjegård er på telefon fra Duved, denne lille fjellbyen like ved Åre, en liten times kjøretur fra norskegrensa. Hun har fått sin egen skrivestue i hagen, kall det gjerne en bod med vinduer. Det er her Helena fikk liv og historien hennes ble til romanen Å isbade blant fjellene. Den kom ut på svensk i 2022, og ble først kåret til Årets feelgood, så til Årets lydbok i feelgoodkategorien i Storytel Award. Nå er den utgitt på norsk.
Historien om mormor
Så hvem er Karin Härjegård? Hun bor altså i Duved, sammen med ektemann, en datter på 18 og hunden Gillis. Annenhver uke er hun fjellprest i Åre menighet, annenhver uke er hun forfatter. Og sånn vil hun det skal fortsette, selv om suksessen med Å isbade blant fjellene gjorde at hun fort kunne blitt forfatter på heltid.
Men det var ikke forfatter hun skulle bli. Heller ikke prest. Lenge var planen å bli lærer, men så var det den historien om mormoren hennes, denne mørkhårete jenta som i ungdommen spratt opp på hver en høy stein og prediket. Hun som drømte om å bli prest på et tidspunkt da muligheten til å ta utdannelse var elendig, dessuten var det ikke lov for kvinner å bli prest i Sverige før i 1958. Karins mormor ble trebarnsmor og bondekvinne.
Da Karin var fire år, satt hun på fanget til mormoren og skrev sitt første ord. «Det blir nok prest av deg en dag», sa mormoren.
– Dette har jeg ingen egne minner om, men jeg ble fortalt historien, og kanskje var det allerede da frøet om presteyrket ble sådd, sier hun.
Ta fram sorgen
Det fikk i hvert fall næring i ungdomsåra. Karin sang i kor, mange av konsertene foregikk i kirker, og Karin følte seg hjemme i kirkerommet. Noe hun var ganske alene om blant vennene.
– Derfor tenkte jeg at jeg kunne jeg bli prest når jeg ble eldre, og lærer først. I stedet dro jeg til Uppsala, begynte å studere teologi, og ble prest.
Hun ler litt og forteller at hun alltid har vært et skrivende menneske som nok kunne drømme om, men aldri våget tenke, at hun en dag skulle skrive en bok. Det var sorg som skulle utløse den drømmen. Karin Härjegård var med i et radioprogram i P4Jämtland og snakket om de store spørsmålene i livet. I et av programmene pratet hun om sorg.
– Vi fikk så mye respons og fant ut at det var på tide å skrive en bok.
I 2012 kom «Sorg, det mest gåtfulla i mitt liv», en bok med tanker og små dikt om sorg.
– Jeg tenker det er nødvendig å ta fram sorgen og holde i den med ømme hender. Ikke minst fordi jeg ser hvordan det går når man stenger sorgen inne.
Overraskende suksess
Året etter kom Härjegårds første roman, Den där elden inom. Hun skrev to historiske romaner til, om kvinner fra Jemtland og Herjedalen, kvinner som har gjort avtrykk, men forsvunnet ut av historien. Alle tre ga hun ut på eget forlag.
– Så fikk jeg lyst til å skrive noe som bare var fiksjon, og Å isbade blant fjellene skrev nesten seg selv. Det var så deilig.
Karins datter var den første som leste romanen. Hun streket under avsnitt når hun mente hovedpersonen gjorde presis som moren.
– Det finnes trekk av meg i alle mine bøker, sier Härjegård og forteller at hun etter å ha skrevet ferdig Å isbade blant fjellene, bestemte seg for å sende manus til et forlag. Hun hadde ikke så store forventninger og visste at det fort kunne gå et par måneder før man fikk svar.
– Så fikk jeg svar etter to dager. Det var fantastisk!
Isbader
I fjor kom den frittstående oppfølgeren til Å isbade blant fjellene, Sömmerskan och friheten. Der Helena fortsatt er med, samtidig som vi møter nye karakterer. Boka er nominert til den svenske Adlibris-prisen, og hvordan den nominasjonen går, får vi svar på 24. januar. Den norske oversettelsen kommer sannsynligvis neste år.
Og lurer du på om Karin Härjegård isbader? Første gang noen foreslo at hun skulle være med, sa hun: «aldri i verden, jeg er ingen isbader». «Kanskje du er det om noen timer», var svaret. Nå isbader Härjegård av og til.
– Rannveig Korneliussen
Les mer om boka:
Vinneren av “Årets feelgood” i Sverige er en sterk roman om å finne tilbake til seg selv etter at livet har kollapset. Karin Härjegård har skrevet en gripende fortelling om sorg og nye muligheter – og om lykken ved å bade i iskaldt fjellvann.
[…]«en skikkelig sjarmbombe av en roman og en ypperlig start på et nytt leseår! (…) anbefales varmt og inderlig!»
Les om den frittstående oppfølgeren:
I Syersken og friheten tar Sveriges nye feelgood-stjerne, Karin Härjegård, leseren med tilbake til Härjedalen og Helenas vaffelkafé. Men også tilbake i tid, til 70-tallet og en gripende kvinneskjebne.
Livet har blitt lysere for Helena, som søkte tilflukt i Härjedalen da livet hennes krasjet. Nå steker hun vafler i den koselige vaffelkaféen, men lengter samtidig etter mer. Når hun får øynene opp for det gamle gule huset der Hilda – kvinnen som tidligere drev vaffelkaféen – en gang bodde, settes tankene i gang.
[…]