Inga Strümke og Anne Sverdrup-Thygeson nominert til Brageprisen
Pressemelding: I dag ble de nominerte til Brageprisen offentliggjort, og i kategorien for sakprosa har Kagge Forlag to av fire utgivelser, fra debutant Inga Strümke og ringrev Anne Sverdrup-Thygeson.
Anne Sverdrup-Thygeson er nominert for boka Skogen. Om trær, folk og 25 000 andre arter og Inga Strümke for Maskiner som tenker. Algoritmenes hemmeligheter og veien til kunstig intelligens.

«Lettfattelig, med glimt i øyet, gir partikkelfysikeren og KI-forskeren Inga Strümke et solid historisk overblikk og grundig innsikt i kunstig intelligens i Maskiner som tenker», skriver Bragejuryen i sin begrunnelse, og: «Med Skogen har Anne Sverdrup-Thygeson gitt oss et verk som gjennomlyses av genuin kjærlighet for naturen, skogens arter og for kloden.» Se hele juryens begrunnelse nederst.

– De nominerte bøkene er favoritter hos anmelderne så vel som leserne; begge bøkene har solgt svært godt. Både fordi de er usedvanlig velskrevne og fordi de oppleves som relevante for folks liv. Begge forfatterne er lysende eksempler på akademikere som evner å formidle sitt fagfelt til et bredt publikum, sier Tuva Ørbeck Sørheim, forlagssjef i Kagge Forlag.
Også nominert til Bokhandlerprisen
Denne høsten har Kagge Forlag trykket fire opplag av Skogen, 17 000 eksemplarer totalt. Tidligere denne uka ble det klart at boka også er én av ti nominerte bøker til Bokhandlerprisen.
«Denne vidunderlige boka er i passasjer ren poesi», skrev Cathrine Krøger i sin anmeldelse av Skogen i Dagbladet og ga boka terningkast seks. Hun mener det er «en ren lykke – ja eufori – å lese Skogen», og at Sverdrup-Thygeson er «en helt sjelden god formidler med de mest fantastiske bilder». Videre skriver hun at Skogen inneholder «så mange vakre formuleringer at jeg blir helt satt ut», og at Skogen «burde være obligatorisk i ethvert hjem».
Anmelderen i Aftenposten, Erle Marie Sørheim, mente at Skogen både er «brennaktuell» og «en praktbok», og Anna Kvam i Stavanger Aftenblad skrev at Sverdrup-Thygeson er «en dypsindig naturtenker» og ga boka terningkast fem. Tom Egil Hverven konkluderte i sin anmeldelse i Klassekampen at «Boka er et mesterverk i forskningsformidling.»
Skogen er Anne Sverdrup-Thygesons sjette utgivelse. Hun debuterte for kun fem år siden med Insektenes planet (2018), og fulgte opp med Insektenes hemmeligheter (barnebok, 2019), På naturens skuldre (2020), Dovendyret og sommerfuglen (bildebok for barn, 2020) og Insekter i Norge (2021). I Norge har totalopplaget for utgivelsene passert 120 000 eksemplarer, og bøkene hennes er oversatt i til sammen 25 språk.
Eventyrlig suksess
Inga Strümke debuterte i april som forfatter med Maskiner som tenker. Boka har tilbrakt over et halvt år i strekk på Boklista – 16 av dem på førsteplass – og har et totalopplag på hele 38 000 eksemplarer.
Boka har fått en rekke gode anmeldelser, blant annet fra Adresseavisen som ga boka terningkast seks. Anmelder Fartein Horgar kalte boka «lettlest og grundig om et tema som angår oss alle», og mener Maskiner som tenker er «av allmenn interesse». VGs anmelder Oda Faremo Lindholm trillet terningkast fem, og skrev at Strümke «treffer midt i blinken på tidsånden med denne boken».
Dagbladets Andreas Wiese ga også boka terningkast fem og mente boka forklarer «fenomenet kunstig intelligens fra bunnen av på en tilgjengelig og engasjerende måte uten å falle for den type forenklinger vi andre kan gripe til». Varg Lukas Folkman i Dagens Næringsliv mener Strümke skriver «strålende om kunstig intelligens», og Aftenpostens anmelder Erle Marie Sørheim skrev at boka «har potensial til å bli en internasjonal bestselger».
Nominert til Brageprisen
Juryens begrunnelse
For Maskiner som tenker:
«Vil vår fjerde industrielle revolusjon forbedre oss eller utrydde oss?»
Lettfattelig, med glimt i øyet, gir partikkelfysikeren og KI-forskeren Inga Strümke et solid historisk overblikk og grundig innsikt i kunstig intelligens i Maskiner som tenker. Med rike perspektiver forklarer Strümke hvordan KI fungerer, hva de potensielle farene er i dag og hva de kan bli i morgen. Hun krydrer sin solide forskningsformidling med illustrerende eksempler som forklarer hvordan kunstig intelligens er bygget opp og hvordan teknologien virker. Innsiktsfullt kobles statistiske beregninger og matematiske prinsipper til moralfilosofi og etikk. Ujålete drøftes etiske dilemma knyttet til avansert dataanalyse av borgeres adferd.
Strümke er imponerende balansert og tydelig i sitt budskap. Siden avansert datateknologi er et så effektivt redskap, overlater vi stadig flere av våre vurderinger til maskiner og gir fra oss autonomi, uten at vi merker det. Slik reiser forskeren spørsmål om bærekraftig utvikling av kunstig intelligens. Her er et varsko til myndighetene om manglende regelverk og forvaltning. Vil vi ha kontroll over maskinene som vil komme til å påvirke alle sider av samfunnet og hva det vil si å være menneske, må nasjonale myndigheter ta grep om regelverket slik at teknologien utvikles i tråd med våre vestlige verdier. I en verden med autokratier i vekst, krig og konflikt på flere fronter, er farene ved å overlate forvaltningen av teknologien til kommersielle aktører uoverskuelige. For å kunne handle må vi vite hvordan maskinene tenker. Boka gir et uunnværlig innblikk i hvordan vi kan ta kontroll over vår egen fremtid.
For Skogen:
«Det finnes en underjordisk skog i Oslo. En mer enn hundre år gammel tett skog av grove stammer. Her er ingen blader som skjelver, ingen nåler som drysser. Det er en tyst skog, og hadde du kunnet besøke den, ville en sjelden surkling i våt leire vært eneste hørbare lyd mellom trestammene. For dette er en død skog, så dypt begravet i bakken at mangelen på oksygen har stanset nedbrytningen, stanset tiden.»
Med Skogen har Anne Sverdrup-Thygeson gitt oss et verk som gjennomlyses av genuin kjærlighet for naturen, skogens arter og for kloden. Som professor i bevaringsøkologi har Sverdrup-Thygeson solid kjennskap til skogens mangfoldige arter. I Skogen bruker hun sin tippoldefars gamle flora «Svensk botanik» fra 1803 for å synliggjøre skogens mangfoldighet. Botanikken skaper en nydelig ramme som gir et historisk perspektiv på hvordan vi har katalogisert og kategorisert naturen for å bemektige oss den. Samtidig får den enkelte art en helt egen synlighet og verdi som forsterkes av tekstens klare budskap om at vår utnytting av naturressursene har endret skogens artsmangfold drastisk. Sverdrup-Thygeson advarer oss om at dagens industrielle drift av skogen ødelegger den naturlige skogen.
Sverdrup-Thygesons formidable formidlingsevne gjør boken tilgjengelig. Skildringer, sammenligninger, fun facts og «ikkeså-fun facts» får deg til å trekke på smilebåndene og til å utvide bekymringsrynkesortimentet ditt. Både typiske og ikketypiske lesere innenfor denne sjangeren vil få stor glede av denne utgivelsen.
Med et underliggende alvorlig klimabudskap gir denne boken oss også et verktøy og en påminnelse på veien mot en levedyktig jordklode. Vi er nødt til å ta vare på skogen vår.