Pressemelding: «Vindmakeren» av Lunde & Aisato rett til topps
Etter en knapp uke i salg topper Vindmakeren alle bestselgerlister.
Forrige uke utga Maja Lunde og Lisa Aisato Vindmakeren, og på den offisielle bestselgerlista publisert i dag går boka rett til topps på barneboklista. Den ligger også på førsteplass på barneboklistene til både Ark og Norli.
Vindmakeren er den tredje boka i årstidskvartetten etter Snøsøsteren og Solvokteren, som duoen har opplevd eventyrlig suksess med og som er oversatt til over 30 språk.
– Vi blir ofte kontaktet av lesere som takker oss for bøkene, og det er fantastisk å se hvor langt de har rukket og hvordan de treffer på tvers av nasjonaliteter, alder og bakgrunn, sier Maja Lunde og Lisa Aisato.
Krig og kreativitetens sprengkraft
Temaene i Vindmakeren er krig og kreativitetens sprengkraft, og den handler om å gå videre etter traumatiske opplevelser og å finne tilbake til seg selv. I boka møter vi 11 år gamle Tobias. Den store krigen i hjemlandet hans er over, og i likhet med de andre barna blir han sendt bort mens de voksne prøver å gjenoppbygge byen etter den ødeleggende krigen.
Mange av de andre ungene havner på bondegårder med gårdsdyr og fersk melk, men Tobias ender opp på en øy hos Lothe, en streng og ordknapp fisker, i en steinhytte ytterst på en klippe. Samtidig som de alle må bearbeide traumene etter krigen, nøster Tobias opp i historien om hva som har skjedd med den vesle øya han har havnet på.
– Ideen om et barn som reiser ut på en øy etter en krig, har vært hos meg lenge. Ukraina-krigen har dessverre gjort fortellingen altfor aktuell, sier forfatter Maja Lunde. – Boka handler om hva krig gjør med mennesker, spesielt med barn. Og hvor viktig det er at traumene bearbeides og snakkes om.
– Sammen forsøker vi å skape bøker som kan berøre både barn og voksne og som kanskje kan starte samtaler om de viktigste tingene i livet, forteller illustratør Lisa Aisato.
Nær inspirasjon
Samtidig som etterkrigssamfunnet er en ramme i boka, er Vindmakeren full av alt som hører sommeren til; hav, sjø, måker, jordbær, bading, fisking og svaberg. I over ti år har Lunde hatt lyst til å skrive om en sommerøy, der måkeskrikene nærmest kommer opp fra boksidene.
– Sommerøya er ikke et konkret sted, men summen av alle barndommens somre med båt langs norskekysten. Det fineste jeg visste var å være med faren min i seilbåten på sommeren, og å vandre rundt barbeint over svabergene, sier Lunde.
For Aisatos del kan hun for første gang si at boka er inspirert av hjemstedet hennes Hvaler. Hun bor selv på en sommerøy, så underveis i skrivingen kunne hun bare se ut av vinduene eller rusle ned til svabergene bortenfor huset for å få inspirasjon.
– Jeg får stadig spørsmålet om landskapet rundt Hvaler inspirerer meg. Før vi lagde denne boka svarte jeg alltid «nei» på det spørsmålet. Jeg pleier å svare at jeg ofte blir mer inspirert av å sitte på trikkeholdeplassen i Brugata i Oslo og se på alle de artige menneskene som går forbi. Men denne gangen har faktisk Hvalers landskap vært til stor inspirasjon, sier Aisato.
Den offisielle bestselgerlista publisert av Bokhandlerforeningen