Syv bøker om landet vårt
Les disse bøkene i mai!
Frigjøringsdagen og nasjonaldagen er fine anledninger til å minne oss selv på landets historie og alle de menneskene som har bidratt til at Norge skulle bli slik vi kjenner det i dag.
I disse syv bøkene kan du lese om noen av historiene og menneskene som har formet Norge.
For første gang får vi en samlet fremstilling av livet på Grini og alt det som skjedde der før, under og etter den andre verdenskrigen.
I løpet av de årene Norge var okkupert av tyskerne var det nærmere 20 000 fanger som satt på Polizeihäftlingslager Grini i Bærum. Matmangel, frykt for mishandling, tortur, henrettelser og tyskslandsdeportasjon hang over fangene til enhver tid. Samtidig er vennskapet fangene imellom, oppofrelsen, oppfinnsomheten, humoren, og troen på tyskernes snarlige nederlag også en viktig del av historien om Grini fangeleir.
«Varm bok, solid dokumentert…gir et unikt bilde av livet i Norges størst fangeleir under den tyske okkupasjonen.»
Kvinners liv har endret seg i en revolusjonerende fart de seneste 150 årene. Likevel er det menn som dominerer historiebøkene og får sine statuer. Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.
[…]«Hege Duckerts penn er en fryd å følge»
«Et knallgodt bidrag til kvinnekampen!»
Den som vil forstå det moderne Norge, må se til Stavanger. De siste 150 årene har byen gjentatte ganger inntatt en sentral plass i norsk kultur, politikk og økonomi. Byen har vært hovedstad for flere av de motbevegelsene som skapte vårt samfunn med små forskjeller. Herfra spredte
[…]«Sven Egil Omdal gjør en så utmerket jobb med å presentere dette omfattende stoffet på et vis som gir mening og innsikt, at det selv for ikke-siddiser bare er å gi seg over.»
I grålysningen en desemberdag i 1972 lander den ambisiøse lederskikkelsen Arve Johnsen i Stavanger. Oppdraget er å etablere hovedkvarteret til det statlige norske oljeselskapet i Nordsjøbyen. Selskapet får snart navnet Statoil og blir symbolet på det norske oljeeventyret. I “Giganten” forteller den prisbelønte forfatteren Aage Storm Borchgrevink for første gang historien om Statoil i bokform. Vi følger ledere, ingeniører og tillitsvalgte gjennom skiftende regjeringer og verdensbegivenheter som Sovjetunionens fall og 11.september. Det er en historie som strekker seg gjennom fem tiår – om visjonære lederskikkelser, politiske stridigheter og ufattelig rikdom, men også ulovlige streiker, livsfarlig arbeid og et utlandsengasjement som etterhvert skal koste norske liv. Ettersom fortellingen skrider frem, kommer klimatrusselen til syne. Hvordan kan Equinor ta skrittet ut av oljealderen?
[…]"Med menneskelig innsikt og med et utgangspunkt i enkeltpersoners betydning har Borchgrevink skrevet en grundig og medrivende bok."
Kongen snakker om forandringene som har funnet sted gjennom hans år som prins, kronprins og konge. Disse faller sammen med kong Haralds egen historie. Landet vårt har i løpet av noen tiår gjennomgått en enorm utvikling. I boka deler kongen sine tanker rundt både historien og dagens Norge, og berører tema som miljøvern, religion, likestilling, Forsvaret, idrett, familie og 22. juli-tragedien. I boka gir kongen oss sitt unike blikk på Norge. Refleksjoner som får oss til å forstå oss selv som mennesker og nasjon.
[…]«Gjennom denne flotte boka – den er god og tung å holde i og den har et strålende bildemateriell som følger hvert kapittel – blir vi bedre kjent med kong Harald og tankene hans både om fortid, nåtid og fremtid.»
«Kong Harald viser seg med all sin varme og medmenneskelighet i denne lojale intervjuboken.»<br />
Klippfisk var Norges første eksportvare. Lenge før trelast, shipping, olje og laks. Derfor er dette både en historie om Norge, om driftige norske entreprenører og om spennende handel med eksotiske land.
Alnæs beretter om kyst- og Lofotfisket, om klippfiskproduksjonens langsomme oppstart i Norge og om den eventyrlige klippfiskeksporten fra 1500-tallet til i dag.
«Imponerende og ambisiøs…Superior klippfiskbok. Boka er positivt prega av omfattande arbeid med talrike kjelder»