Ti tips til deg som vil få øye på reven
Se den myteomspunne reven ute i det fri! Andreas Tjernshaugen, forfatteren bak boka Reven, gir deg her sine beste tips til å se rev. Du kan lese mer om reven og hvordan du kommer innpå den i boka Reven – portrett av et villdyr.
Våren og sommeren er den beste tiden for revekikking. Det kan bli et fint lite eventyr i nærmiljøet, for reven finnes stort sett overalt der det bor folk. En perfekt aktivitet nå da mye annet er koronastengt!
1. Stå opp tidlig
Reven er helst ute når det er lite folk på ferde – men du trenger dagslys for å se den. Like etter soloppgang er derfor den aller beste tiden. Nest best er skumringen.
2. Ikke dra langt til skogs
Det er bedre sjanse for å se rødrev nær folk.
3. Oppsøk åpent terreng
Reven kan være hvor som helst, men det er lettere å få øye på den hvis du har fri sikt, for eksempel utover et jorde, et hogstfelt eller en stor gressplen. Finner du attpåtil et sted hvor det er hull i bakken etter markmus eller vånd (jordrotte), er det ekstra lovende, for smågnagere er revens favorittbytte.
4. Vær stille
Prating skremmer bort reven. Hvisking går derimot bra, selv om reven er ganske nær.
5. Ta med kikkert
Da ser du reven mye bedre. Øv deg på å bruke kikkerten hvis du ikke er vant til det, så du er klar når reven dukker opp. Kikk litt på fuglene, for eksempel. Som regel er det lettest å oppdage noe som kan være en rev uten kikkerten, men du trenger den ofte til å sjekke om det er en rev du har fått øye på i det fjerne, eller et rådyr eller en katt – eller bare en stein eller gresstue.
6. Sett deg ned
Du kan ofte få se rev mens du er ute og går, men da blir det som regel bare et kort glimt før den stikker. Reven oppdager det meste som beveger seg. Sitter du derimot stille og venter når den kommer, er det gode sjanser for at den aldri legger merke til deg, og fortsetter med sitt. Da kan du få en skikkelig godstund med å se på den mens den jakter eller leker med andre medlemmer av familien sin. Sitter du i skogkanten i skyggen av trær, er du vanskelig å få øye på. Du trenger ingen spesiell kamuflasje. Bare sitt så rolig som mulig, og bruk langsomme, jevne bevegelser om du skal løfte kikkerten eller kaffekoppen.
7. Sitt lenge
Venting er tingen. Ta med deg kaffe, mat og sitteunderlag. Få tiden til å gå med å se på fugler og insekter, og lytt til fuglesangen. Men sitter du og ser på mobilen, går du glipp av det når reven endelig kommer, og har du lydbok på øret, hører du det ikke hvis reven plutselig skriker eller bjeffer, eller hvis fuglene advarer hverandre om at reven kommer…
8. Sjekk vindretningen
Hvis det blåser fra deg mot reven, lukter den deg og ligger unna. Blåser vinden lukten din vekk fra reven, går det mye bedre.
9. Lær deg sportegnene
Å finne hi, fotspor og rester av revens byttedyr er spennende i seg selv. Dessuten hjelper det deg med å vite hvor du skal se etter reven. Etter at jeg lærte å kjenne igjen lukten av rev, oppdager jeg av og til revespor på den måten også.
10. Spør deg fram
Hør med folk som er mye ute, hvor og når de har sett rev. Da vet du hvor du skal speide.
Reven er et fengslende portrett som bringer leseren tett på et av verdens mest myteomspunne dyr.
I denne boka får du fantastiske naturskildringer av reven ute i naturen, og også et dypdykk ned i litteraturen, forskningen og historien for å vise hvordan vi har forsøkt å jakte på og temme det fascinerende rovdyret.
[…]