Høstens bøker 2024
Pressemelding: I dag hadde Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag høstlistelansering i våre nye lokaler i Grensen. Blant høydepunktene på lista er nye utgivelser av Erika Fatland, Are Kalvø, Mímir Kristjánsson og Sigrun Slapgard, og to nye skjønnlitterære debutanter med sterke, personlige historier.
– Høsten har allerede startet fantastisk, med terningkast seks til fem av våre utgivelser samt en rekke femmere og andre gode mottakelser, sa forlagssjef i Kagge, Tuva Ørbeck Sørheim. – Kagge er Norges største forlag på sakprosa, det ble bekreftet i fjor da vi hadde fem av de 10 mest solgte sakprosautgivelsene. Bredden i høstens utgivelser understreker denne posisjonen.
– Samtidig blir vi stadig større på skjønnlitteratur, og høstens første norske roman herfra, Hilde Østbys fabulerende Jeg elsker Dickens, har fått nydelige mottakelser, sa Kagges skjønnlitterære sjefredaktør, Vidar Strøm Fallrø.
I vår kom Ane Øien Stensland fra Oktober forlag, og med henne har Kagge nå fem skjønnlitterære redaktører. De presenterte i dag sine to første debutanter: Eva Bekkelund-Eriksen og Kathinka Steenstrup.
Les mer om høstens utgivelser under, eller bla i katalogen over årets bøker 2024 her:
SAKPROSA
Dokumentar, biografi og historie
- Ragnhild Lund Ansnes: Klopps Liverpool. En kjærlighetshistorie. Gjennom intervjuer med blant andre tidligere spillere, trenere og supportere, forteller Ansnes historien om Jürgen Klopps ni sesonger som trener for Liverpool.
- Espen Esther Pirelli Benestad: Mitt liv som hun og han og hen. En gang var livet fylt av skam, ensomhet og hemmeligheter. Så ble hen et forbilde så andre kan skamme seg mindre. Norges mest kjente transperson skriver ærlig om barndom, kjærlighet, legepraksis og hvordan klientene beskriver hen som en livredder, mens Statens Helsetilsyn avskilter hen.
- Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada: Slaget om landslaget. Rasende superstjerner, maktkamp i kulissene og de usannsynlige folkeheltene på nødlandslaget. Denne actionfylte boka kommer med nye avsløringer om maktkampen og dramatikken da Haaland, Ødegaard og de andre landslagsstjernene ble nektet utreise til møtet med Østerrike i 2020, og et helt nytt landslag måtte settes sammen på få dager.
- Erika Fatland: Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium. Det portugisiske imperiet var det første globale koloniriket – og det siste. Erika Fatland har besøkt landene i det tidligere imperiet, fra Mosambik i sør til Japan i vest og Brasil i øst, og leverer en storslått og underholdende reiseskildring i nåtid og fortid.
- Fredrik Græsvik: Skadeskutt. Et liv langs verdens frontlinjer. Etter 30 år med å dekke krigssoner verden over, innser Fredrik Græsvik at det har blitt for mye. I denne boka følger vi Græsviks karriere fra den kalde krigens slutt og frem til en urolig tid med storkrig i Europa.
- Ingvild Holtan-Hartwig: Legen på Vidda. Et år i Karasjok. Som nyutdannet lege, bestemmer Ingvild Holtan-Hartwig seg for å flytte fra Oslo for å bli turnuslege i Karasjok. Hun får et enormt ansvar, i en jobb som skiller seg kraftig fra jobben på Ullevål sykehus. I Legen på Vidda skriver hun om utfordringene og fordelene ved å være lege på et lite sted, kultursjokket, gledene, kjærligheten og hvordan hun etter hvert ble «bygdefrelst».
- Håkon Høydal: Kruttårnet. Farfars samtaler med Quisling. Høydals farfar var presten som ble Quislings sjelesørger høsten 1945. I dagboken sin skrev han ned samtalene han hadde med Norges mest forhatte mann, en dagbok som lenge var familiens hemmelighet. I Kruttårnet fortelles historien for første gang, og gir ny innsikt i hvem Quisling var og hva som var hans siste bekjennelser.
- Rønnaug Jarlsbo. Tvillingene. Hvorfor klarte ingen å redde Mina og Mille?. 8. januar i fjor ringte en mann til politiet og fortalte at han hadde tre livløse tenåringsjenter i leiligheten sin i Spydeberg. For tvillingene Mina og Mille var det for seint. De ble født sammen, levde livene tett sammen, og døde samtidig, 16 år gamle av overdose. Da var de under barnevernets omsorg. Dette er den fulle historien om livene deres. Hvordan kunne det gå så galt med to jenter som var så friske?
- Erling Kagge: Nordpolen. Natur, myter, eventyrlyst og smeltende is. I denne biografien om Nordpolen følger Erling Kagge opp egne og andres spor, og legger ut på en vandring i mytene, litteraturen og historiene om verdens nordligste punkt. Boka er allerede solgt til flere land, blant dem USA, Tyskland og Storbritannia.
- Are Kalvø: Berre bønder lengtar heim. Kalvø har satt seg et mål: Han skal finne ut av hva som er best – by eller land? Konflikten er angstbitersk og utrivelig, og nå er han møkk lei. Kalvø har, med åpent sinn, i lengre tid bodd i Europas (kanskje) største by, London, og i Europas (kanskje) minste kommune, Utsira, for å sammenlikne. Svar på hva som er best, får du i boka og på standup-showet han turnerer med i høst.
- Mímir Kristjánsson: Pabbi. En familiesaga om drukkenskap. Dette er historien om en far som drakk for mye, og en slekt som har vært fulle siden Egil Skallagrimssons tid. Og det er historien om en sønn som lurer på hvordan smaken for alkohol går i arv.
- Håkon Norås: Kongsgård-minner fra svunnen tid. Tenk deg at det sitter en gammel lektor og skriver, med en til tider lett spottende penn, en portrettserie av 137 lærere som har jobbet på Kongsgård, eller Stavanger Katedralskole. Manuset låses inn i skolens safe og holdes hemmelig. Nå har manuset blitt til en bok, og Tore Renberg har skrevet forordet. Han mener dette er stor litteratur på den vesle måten.
- Sven Egil Omdal: 1936. Året da alt skjedde. Boka er et portrett av et dramatisk år, som ble et vendepunkt i Norges, Europas og verdens historie. Dette var året det gikk opp for de fleste at en storkrig var på vei, Norge hisset på seg både Stalin og Hitler, Arbeiderpartiet begynte å bygge velferdsstaten, og spiritisme og drap dominerte overskriftene.
- Ole Paus: For en mann. Opptakt til en selvbiografi. Før Paus døde, begynte han på sin selvbiografi og ga den selv tittelen «For en mann». For å «forsøke å få lagt dette fordømte puslespillet en gang for å se hvordan det ferdige bildet ser ut». Dette er det han rakk å skrive. Et utfyllende etterord er skrevet av Asbjørn Bakke.
- Jawad Raja: Skapt for ære. 15 år gammel rømte Jawad til barnevernet og brukte de neste årene på å løsrive seg fra familiens æreskultur. Abida Rajas sønn og Abid Rajas nevø skriver om en oppvekst med brutal vold i en norskpakistansk familie på 2000-tallet, om å finne ut hvem han er, og veien fram til forsoning.
- Ketil Raknes: Hvit makt. USAs rasistiske historie. Hvordan kan USA igjen velge en president som er både rasistisk og antidemokratisk? Donald Trumps appell kan ikke forklares uten å forstå USAs rasistiske historie, og i denne boka forteller Raknes historien om de svarte motstandsheltenes kamp mot den hvite makten.
- Mariam Rasouli og Guro Kulset Merakerås: Jeg er Mariam. En fortelling om frihet. Mariam kom til Norge som flyktning fra Afghanistan for 21 år siden. Da hadde hun aldri lært å lese, og var blitt giftet bort som barn. På tunge dager tar hun på seg burkaen, og står foran speilet der hun kjenner på gleden over hvor langt hun er kommet. Så løfter hun på burkaen og sier: Jeg er et menneske, jeg har verdi, jeg er Mariam. Dette er historien om en afghansk kvinnes vei inn i det norske samfunnet.
- Ronny Renee Raveen: Blålys og kokain. En politimanns vei inn i rusen – og ut av den. Ronny Renee Raveen var en ung politimann med en lovende karriere foran seg, men utviklet et dobbeltliv der rusen tok stadig mer plass. I denne boka forteller Raveen om hvordan han etter hvert ble tungt narkoman og kriminell, og hvordan han kom seg ut av rusen. I dag arbeider han med forebygging av kriminalitet og rus.
- Randi Rosenqvist: Mitt liv, mitt fag: Tung psykiatri. Sviket mot de sykeste. Norges mest kjente rettspsykiater skriver fordi en liten gruppe svært syke mennesker ikke får en anstendig behandling og omsorg. Rosenqvist har jobbet med mange av Norges farligste kriminelle og mest uforutsigbare psykiatriske pasienter. Nå skriver hun om seg selv, om faget sitt, og de psykotiske, de hun kaller hjertebarna sine.
- Sigrun Slapgard: Jenta fra Løkka. Historien om Werna Gerhardsen. I denne biografien forteller den prisbelønte forfatteren fortellingen om fattigjenta som ble landets førstedame og et ikon i arbeiderbevegelsen. Biografien rommer krigens drama, spionrykter, og formingen av en ny kvinnerolle.
- Magnus Takvam: Tett på makta. En motvillig journalists memoarer. Magnus Takvam tar oss med bak kulissene i norsk poltikk, og forteller hvordan det har vært å være tett på makta i førti år. Takvam skriver også om hvordan politikken og politikerne har endret seg de siste tiårene.
Samfunn, innsikt og populærvitenskap
- Dag O. Hessen: Å tenke med Zapffe. Det finnes ingen mening med livet. Menneskeheten må dø ut, det er den eneste redningen for å spare kommende generasjoner for erkjennelsen av det meningsløse, mente den norske filosofen Peter Wessel Zapffe. Han var både en optimist og en pessimist, hans filosofi er mer aktuell enn noen gang, og Hessen gir oss en spennende innføring.
- Maja Lunde: Skjerm barna. Hvordan teknologien tok over barndommen og hva vi kan gjøre for å ta leken og livet tilbake. Det siste året har suksessforfatter Maja Lunde lagt sitt skjønnlitterære forfatterskap til side for å jobbe med det hun mener er en av største utfordringene vi står ovenfor, nemlig skjermbruken blant barn og unge. Skjerm barna er Lundes kampskrift for å begrense skjermbruken, og med bakgrunn i forskning og empiri skriver hun om den skadelige effekten skjermene har på de yngste og foreslår en rekke tiltak.
- Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet: Pålogga livet. Alt det vidunderlige som skjedde da vi logget av et helt år. Dette er boka som forteller alt om året de to sa farvel til skjermene og gjenoppdaget seg selv og verden. Til inspirasjon for alle som vil ha livet tilbake til det var sånn det var før det ble føkka opp av smarttelefonene.
- Lars Fr. H. Svendsen: Dumhet, idioti og dumme idioter. Hvorfor du bør tenke selv – og sammen med andre. «Jeg er dum. Det er du også. I tillegg er jeg en idiot. Det er du også», skriver filosof Svendsen. Han mener det går an å tenke fornuftig selv om man til tider er dum eller en idiot, men dumme idioter blir fort konspirasjonsteoretikere. Er vi i ferd med å gå inn i dumhetens gullalder?
Helse, livsstil og selvutvikling
- Martin S. Folkvord: Få jobben! Alle rådene du ikke får på internett. De aller fleste jobbsøknadene som skrives i Norge er elendige. Det er påstanden til gravejournalist og forfatter Martin Folkvord, som i Få jobben! har samlet inn tips fra ledere om alt fra søknader og CVer, til selve jobbintervjuet og lønnsforhandlinger. Målet er å hjelpe unge lesere med å lande drømmejobben eller komme seg inn i arbeidslivet.
- Sunniva Gylver: Himmel på jord. Tanker for julen. Denne boka inneholder 24 refleksjoner om jula fra en av Norges mest folkekjære prester. Boka er illustrert av Anne Kristin Hagesæther.
- Knut Høibraaten: Tjukke-Knut blir tynn(ere). Råd og røverhistorier. Da baderomsvekta i fjor viste 144 kilo, bestemte den populære bergenseren seg for å ta grep. På et år gikk han ned 44 kilo og løp halvmaraton. I denne boka forteller Høibraaten om veien ned i vekt og opp i trivsel.
- Linda G. Opheim og Kenneth S. Karlsen: Leksehjelp i matte. For deg som vil hjelpe barnet ditt med matteleksene. Opheim forsker på læring i matte og møter fortvilte foreldre som vil forstå hva barna trenger hjelp til. Barna våre lærer matematikk på en annen måte enn da vi selv gikk på skolen. Karlsen er ute på en egotripp som forelder. Han vil lære mer matte så han ikke skal overføre egen mattefrykt til barna sine. Her gir de to hjelp til foreldre med barn på alle skoletrinn – fra første til tiende klasse.
- Sara T. Nøland: Kroppens rytme. Lev i takt med din indre klokke. Visste du at kvinner og menn har ulik døgnrytme fra naturens side og at årsaken er menns testikler? Eller at immunforsvaret vårt fungerer best på dagen? Nøland er lege og forteller hvordan kroppen er styrt av gjentakende rytmer og mener vi bør ha større respekt for klokken i hjernen.
- Sigrid Sollund: Vinn diskusjonen. Debatteknikk og samtalekunst. Dagsnytt 18-programlederen gir deg alt du trenger å vite for å kunne gå seirende ut av hverdagslivets diskusjoner. Her lærer du debatteknikker og evnen til å gjennomskue når andre prøver å overkjøre deg – på jobb eller hjemmebane.
Hobby, fritid og underholdning
- Arne Brimi: Heimelaga. Gode norske smakar. Hjemmelaget og «stuttreist» mat er fremtiden, mener Brimi, og den folkekjære kokken vil ha bærekraft inn på kjøkkenet. Dette er en særegen og fristende kokebok med over 120 deilige oppskrifter på retter med enkle og smakfulle norske råvarer, som alle kan få til å lage på eget kjøkken.
- Christina Gjertsen: Barnestrikk fra nord. Strikk inspirert av kvensk og samisk kulturarv. Gjertsen vokste opp i Finnmark hos sin kvenske bestemor og samiske bestefar. Hun har hentet inspirasjon fra oppveksten i oppfølgeren til bestselgeren Strikk fra nord (2022). Med oppskrifter for barn fra 1-14 år vever Gjertsen sammen håndverk og historie.
- Nils Hovelsrud, Skifluensern: Marka i mitt hjerte. 40 drømmeskiturer i Oslomarka for alle. I denne boka deler Skifluensern av sin ski- og markaglede. Leseren får inspirasjon til å ta de vakreste skiturer i Oslomarka, både korte og lange, og Skifluensern viser de bortgjemte perlene så vel som de mange eventyrlige skiløyper som marka rundt Oslo er så full av.
- Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan: Smaken av Hellstrøms verden. Mer enn en kokebok. Inspirasjon og oppskrifter. Eyvind Hellstrøm er kjent for å inspirere og motivere andre til matlaging og kokekunst. Norges mest kjente og kjære mesterkokk, hva blir han selv inspirert av? Hvor henter han selv sine impulser, sin gnist, glede og inspirasjon fra? Her deler han et vell av deilige oppskrifter, alt nydelig fotografert av Anita Rennan.
- Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland: KlompeLOMPE. Nye favoritter til hele familien. I høstens bok fra Norges mest populære stikkeduo, er fokuset på oppskrifter til hele familien. I Nye favoritter til hele familien finner man alt fra turgensere til voksne og barn, til finplagg for hele familien.
- Tom Schandy: Naturopplevelser i Norge. På oppdagelsesferd blant ville dyr, fugler og planter. I denne boka har den kjente naturfotografen samlet 40 av sine favorittopplevelser fra den norske naturen. Naturopplevelser i Norge inneholder blinkskudd og opplevelser fra nord til sør, og opplevelsene er delt etter de fire årstidene.
- Maj-Britt Aagaard: Kjøkkonomisk. Deilig mat for en slikk og ingenting. Det er en myte at sunn mat er for dyrt for vanlige folk. De fleste nordmenn kan spise både sunt og billig hvis de skaffer seg kunnskap og prioriterer tiden sin litt annerledes, mener Aagaard. Dette er kokeboka for deg som må snu på hver krone, og for deg som ser du kan spare en del på å kutte i matbudsjettet.
SKJØNNLITTERATUR
Romaner
- Eva Bekkelund-Eriksen: Gutten. I et falleferdig hus i en liten grend vokser en gutt opp under svært vanskelige kår. Faren er en utspekulert sadist, og moren er alvorlig psykisk syk. Og gutten selv, han er egentlig en jente. Gutten er Bekkelund-Eriksens debutroman og er basert på hennes egen oppvekst.
- Lisa Ridzén: Tranene flyr mot sør. Denne debutromanen gikk rett til topps på svenskenes bestselgerliste og er solgt til 31 land. 89 år gamle Bo er på vei ut av livet, kona er på sykehjem og nå vil sønnen ta fra ham hunden, hans eneste selskap i hverdagen. En gripende fortelling om en manns siste dager og et portrett av et helt liv. Oversatt av Ingrid Greaker Myhren.
- Kathinka Steenstrup: Hjerteråte. Lydia er en 41 år gammel nyskilt kriminolog med en svakhet for rufsete typer. På tross av at datinglivet i 40-årene byr på både eventyr og ydmykelser, gir hun ikke opp i jakten på kjærligheten. Hjerteråte er Steenstrups debutroman.
- Hilde Østby: Jeg elsker Dickens. Den danske eventyrforfatteren H. C. Andersen besøkte sitt store forbilde Charles Dickens på hans landsted i Kent sommeren 1857. Han ble værende i fem uker, mye lenger enn planlagt. Etter dette traff de to forfatterne hverandre aldri igjen. Hva skjedde egentlig denne sommeren? Dette er en roman som utgir seg for å være en biografi om H. C. Andersen, forfattet av en upålitelig og hemmelighetsfull arkivar.
Feelgood
- Soraya Lane: Den greske datteren. Bok tre i Lanes bestelgerserie om De tapte døtre. Den første boka i serien fra den newzealandske forfatteren, Den italienske datteren, har allerede solgt over 10 000 eksemplarer i Norge. Oversatt av Benedicta Windt-Val.
- Anita Østerbø: Frihetens smerte. Dette er tredje bok i Skammens mødre-serien, som er basert på bergensforfatterens egen familiehistorie. Moren var alenemor på 50-tallet, og Anita bodde to år på barnehjem. I bok tre er vi kommet til 80-tallet der partnervold, samlivsbrudd og barnefordeling tas opp. De to første bøkene i serien har solgt over 20 000 eksemplarer.
Krim og spenning
- Tina Martin: Tordneren. Det er 22 minusgrader når en mann blir funnet død på isen i Luleå, men få sørger over ham. Martins andre krimromanen om etterforsker Idun Lind tar for seg en verden der kvinners liv er handelsvare og barn utsettes for omsorgssvikt. Oversatt av Lene Stokseth.
- Gillian McAllister: Den natten. På en ferie i Italia kjører Frannie på en mann, og i stedet for å ringe politiet begraver hun og søsknene liket. Så ringer politiet og løgnene fra de tre søsknene begynner. Gillian McAllister fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Feil sted, feil tid, som er solgt til hele 37 land. Oversatt av Line Fitzgerald Gustad.
- Johannes Selåker: Frels oss fra det onde. En tenåringsjente sender sitt eget selvmord live på Instagram. Samtidig rystes området rundt Umeå av en rekke mystiske sabotasjehandlinger, og journalist Selma Halilovic finner en sammenheng til en kristen sekt. Johannes Selåker har tidligere gjort stor suksess med bøkene han har skrevet med Pascal Engman. Frels oss fra det onde er hans solodebut, og den første boka i en ny krimserie. Oversatt av Henning Kolstad.
- Karin Smirnoff: Gaupas klo. I den åttende boka i Millennium-serien står kampen om naturressursene sentralt. Både Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist får nok å henge fingrene i, når den lille svenske bygda Gaskas blir sentrum for et intrikat kriminelt nettverk. Samtidig er Salanders niese, Svala, i livsfare.
- Sara Strömberg: Skinn. Den tredje boka i Strömbergs prisbelønte serie om journalisten Vera Bergström. I Skinn får hun i oppgave å etterforske en grusom drapssak i fjellbygda Storlien ved grensa til Norge. Boka ble nominert til Svenska Deckarakademins pris for årets beste krimroman, en pris den forrige boka i serien, Skred, vant i 2022. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen.
- Lars Findsen og Jacob Weinreich: Skygger på Silkeveien. Bli med inn i dansk etterretningsverden der spioner, verving av den kinesiske studenten Jia og et forskningsprosjekt om havbunnen utenfor Grønland ender i et livsfarlig spill. Findsen har vært sjef både for Forsvarets og Politiets etterretningstjeneste i Danmark og kjenner miljøet der denne moderne spionthrilleren utspiller seg. Oversatt av Harald Kjærheim.
Barn
- Sveen & Emberland: Da Haaland var liten. Her kan de minste lese om hvordan en dag i Erling Braut Haalands liv kan ha artet seg da han var barn. Alt dreier seg om å bli best på fotballbanen, både hjemme, ute og i barnehagen.
- Lars Mæhle og Lars Rudebjer (ill.): Vulkanen. Bok 14 i Mæhles og Rudebjers populære barnebokserie om Dinosaurgjengen, som nå har et totalopplag på over 250 000 eksemplarer. I Vulkanen leker Rasmus og Trym inne i Rex-hula, da de plutselig hører et forferdelig drønn. Vulkanen ved fjellene i nord har fått utbrudd, og det er rett ved der morfar Troodon bor.
- Lars Mæhle og Lars Rudebjer (ill.): Rasmus rydder. Bok tre i Lille dinosaurgjengen-serien som introduserer de aller yngste leserne for Rasmus og Trym og alle de andre dinosaurene fra Dinosaurgjengen. I denne boka skal Rasmus rydde, men han bare må bygge ferdig tårnet sitt først. Problemet er at han ikke finner den siste klossen.
- Petter Pettersen og Jeanette Waaler (ill.): Trylle Bylle. Den mystiske myra og Trylle Bylle. Høyt over bakken. Andre og tredje bok i en ny barnebokserie. Trylle Bylle er en askegutt som bor i det magiske fantasiuniverset Askane, der han opplever mye morsomt og spennende. Den mystiske myra slippes i august, og Høyt over bakken utgis i oktober.
- H.L. Phoenix: Hodeskallenøkkelen. Bok to i den populære barnebokskaperens Pirattvillingene-serie om Tyra og Troy, som i denne boka må kjempe seg gjennom store utfordringer og farer i jakten på den viktige Hodeskallenøkkelen.
- Andreas Tjernshaugen og Sigbjørn Lilleeng (ill.): Fuglenes farlige ferd. Den fantastiske fortellingen om trekkfuglene som flyr halve jorda rundt. I denne boka kan barna lese den spennende historien om trekkfuglenes lange og farlige reise fra Norge og helt til Afrika, og om hvordan de klarer å overleve. Andreas Tjernshaugens forrige barnebok, Blåhvalen, ble nominert til Brageprisen.
Her er mer informasjon om alle årets utgivelser på Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag: Årets bøker 2024